dovme-makinesi-tamiri-resim
Dövme Makinesi Tamiri

Günümüzde çalışan diğer tüm makineler gibi, dövme makinelerinin de içerisinde sürekli ve yüksek hızlarda çalışabilmek için tasarlanmış mekanik sistemlerin olduğunu biliyoruz. Bu mekanik sistemin zamanla bozulması, makineyi kullanan kişinin kullanım biçimine ve ek olarak makineyi üreten firmanın, mekanik aksamında, kullandığı veya tercih ettiği malzemenin kalitesine bağlı olarak değişiklikler gösterebilir. Teknolojinin ve buna bağlı olarak üretim teknolojilerinin de gelişmesi ile birlikte, üretilen dövme makinelerinin dayanaklığı ve kalitesi de olumlu yönde gelişmektedir. Üretici firmanın güvenilirliği ve kaliteli olması da esasında, bu makineler hakkında yıllarını vermiş olduğu deneyim ve uzun kullanımlar sonucu performansını koruyabilen makineler üretebilmelerinden kaynaklıdır. Lakin en nihayetinde, mekanik sistemde çalışan her parçanın bozulabilmesi gayet olasıdır. Makine içerisinde bulunan mekanik düzenek, ne kadar karmaşık ve kompleks ise, periyodik dövme makinesi bakımı, doğabilecek sorunları ve arızaları da bu sebep ile doğru orantılı olarak artacaktır. Bu matematiği göz ardı etmek imkansızdır. Ancak makineyi bilinçli bir şekilde kullanmak, makinenin kullanım ömrünü uzatacaktır. Mekanik aksam genelde sürtünmeye ve aşınmaya mağruz kaldığı için, bu parçaların zamanla bozulmasına, bozulmaya bağlı olarak sesli çalışmasına ve ısınmasına yol açacaktır. Parçaların ve dolayısıyla dövme makinesinin uzun ömürlü çalışabilmesi için, mekanik parçalarının arasına aşınmayı önlemek için gres yağı veya çok ince olmayan makine yağı konulması gerekir. Bu yapılan işlem, mekanik parçalar arasındaki boşlukları dolduracağı için, sürtünmeyi, ısınmayı ve sesli çalışmasını engelleyecektir ve makinenin ömrünü uzatacaktır. Mekanik aksamın dışarıda göz ile görülebilir olduğu dövme makinelerinde, bu parçaların kontrolü ve bakımını yapmak kullanıcının sorumluluğundadır çünkü açıkta kaldıklarından dolayı içerisindeki gres i veya yağı bir süre sonra kuruyacak ve azalacaktır. Kapalı mekaniği olan dövme makinelerinde ( Cheyenne Hawk benzeri makineler.) sızıntı veya kaçak olmadığı taktirde, içerisinde bulunan gres yağı uzun süre makineyi sorunsuz bir şekilde çalıştırabilmektedir.

Kaliteli ve isim yapmış firmaların mühendislik hesapları ile ürettikleri parçaların, çalışabilme sınırlarına göre belirlenmiş bir garanti süreci vardır ve bu sınırların dışına çıkarak kullanılan makinelerde oluşabilecek sorunlar, genelde bu garanti şartlarının içerisinde yer almaz ve can sıkıcı bir hale gelebilir…

Çalıştıran Yardımcı Ekipmanların Bakımı

Dövme makinesi kadar, makineyi çalıştıran yardımcı ekipmanların, kalitesi, bakımı ve kullanımı da oldukça önemlidir. Hatta kullanılan dövme makinesinden bile daha önemlidir. Çünkü dövme makinesini çalıştıracak ve onu besleyecek hayati organlardır. Bu ekipmanların en önemli parçası güç kaynağıdır ve dövme makinesinin olmazsa olmaz parçasıdır. Dövme Makinesinin düzenli ve performanslı çalışabilmesi için, kullanılan güç kaynağının da kaliteli olması şarttır. Kaliteli olmayan bir güç kaynağı, bir süre sonra makinenin performasnını düşüreceği gibi makineye de zarar vermeye başlayacaktır. Güç kaynağının ısınması, performans kayıpları, voltaj değişimine neden olarak makinenin bir anda istenilmeyen değerlerdeki yüksek voltajlara çıkmasına neden olacaktır. Bu düzensizlik makineye zarar verdiği gibi, yapılan işin de kalitesini bozacaktır ve yine can sıkıcı bir hale gelecektir. Diğer yardımcı ekipman ise, dövme makinesinin güç kaynağına bağlandığı kablodur (RCA, JACK veya CLIPCORD bağlantı kabloları). Haliyle, kullanılan kablonun kalitesi de, güç kaynağından çıkan gücün direkt ve bozulmadan, dövme makinesine gönderilmesinde etkili ve önemlidir. Bir diğer parça ise, pedaldır. Pedal, güç kaynağı ile dövme makinesi arasındaki iletişimi kontrol etmekle görevlidir. Güç kaynağından çıkan güç önce pedala gelir ve pedal a basıldığı taktirde devreyi kapatır ve tekrar güç kaynağı içerisinden, dövme makinesine giden kabloya akımı gönderir. Pedal açık kaldığı sürece akım sadece pedal ve güç kaynağı arasında sınırlı kalır.

Dövme makinesinin performansından evvel, bu üç elemanın güvenilirliğinden emin olmak gerekir. Eğer bu elemanların birtanesinde arızalı bir durum söz konusu ise, dövme makinesi yine beklenen performansta çalışmaz ve dövme makinesinin arızalı olduğu düşünülebilir. Şayet çalıştığına emin olunan ve başka bir dövme makinesi ile denendiğinde olumlu sonuç veren bir sistem ile denendiğinde sorun yok ise muhtemelen dövme makineniz bozulmuş demektir…

Dövme makinelerinde sıkça karşılaşılan sorunlar:

Dövme Makinesi Tamiri Resmi
Dövme Makinesi Tamiri

1. Dövme Makinesi Periyodik Bakım İhmali:

Dövme makineleri, birden çok mekanik parçanın bir araya gelerek ve birlikte en az sürtünme ile çalıştıkları mekanik bir bütünlüğü oluşturacak şekilde tasarlanmışlardır. Ancak zamanla bu parçalar arasındaki kullanılan gres yağının azalması sonucu, parçaların ısınmasına ve sesli çalışmasına neden olacaktır. Bu hareketli parçaların düzenli çalışabilmesi için, gres yağı veya firmanın makine ile birlikte göndermiş olduğu yağın, düzenli olarak bu parçalar arasına yedirilmesi ve beslenmesi gerekmektedir. Aksi taktirde, makinenin ömrü azalacaktır, düzensiz ve sesli çalışacaktır.


2. Kablo kopukluğu:

Dövme makinesinin bağlı olduğu kabloların herhangi birinin temassızlığından veya kopukluğundan kaynaklanan problemdir. Dövme makinesi sorunsuz olsa bile, bu nedenden dolayı dövme makinesini düzgün çalıştırmayacaktır ve dövme makinesinin bozulduğu izlenimini verecektir. Herşeyden önce, kullanılan kabloların ve dövme makinesini besleyen her parçanın kontrol edilmesi ve çalıştığından emin olunması gereklidir. ( Çalıştığına emin olunan veya başka bir setup ile düzgün çalışan bir dövme makinesi iyi bir referans olacaktır ).

 

 

3. Güç kaynağı arızası:

Güç kaynağı, dövme makinesinin çalışabilmesi için gerekli olan en önemli parçadır. Kaliteli bir güç kaynağı kolay kolay bozulmayacaktır. Lakin, yere düşmesi, rutubetli bir alanda kullanılması, sıvı teması, topraklanmamış bağlantı kullanılması gibi kullanıcı hatası ile oluşabilecek durumlarda bozulmaları kaçınılmazdır.

 

 

 

4. Yüksek Voltaj İle Makineyi Zorlamak:

Dövme makineleri genelde 3 Volt ila max. 12 V arasında çalışabilmektedirler. Dövme makineleri boşta iken rahat çalışabiliyor olmaları gerekmektedir. Çünkü üzerine iğnenin ve iğneyi sabitleyecek lastiğin veya sabitleme kızağının direnci bineceğinden dolayı makinenin motoruna veya bobininne, karşı direnç uygulayacaktır. Uygulanan karşı direncin minimum olması ve makinenin en az direnç ile rahat çalışabiliyor olması gerekmektedir. Bu yüzden Voltajı yükseltmeden önce, makine üzerine binen karşı direnci hafifletmek daha mantıklı bir yaklaşım olacaktır.

 

 

5. Dövme makinesinin verimsiz çalışması:

Dövme makinesini çalıştıran sistemin ( Güç kaynağı ve kabloları ) sorunsuz şekilde çalıştığından emin olunduğu halde, dövme makinesinin istenilen performansta çalışmaması veya çalışması için yüksek voltajlara gereksinim duyması, bariz şekilde mekanik aksamda bir problem olduğuna işarettir. Makineniz sesli çalışıyorsa veya sıkışarak çalışıyor ise, makinenin mekanik aksamını yağlamayı deneyebilirsiniz. Sorun hala devam ediyor ise, mekanik veya sabit olan parçaların profesyonel bir şekilde incelenmesi veya değişmesi gerekmektedir.