
Sağlık konusu, dövme yapmayı öğrenmek veya başka bir iş ile uğraşmaktan çok daha önemli bir konudur ve her şeyin başında yer alır. Sağlıksız bir ortamda yapılacak olan her iş, yaşam kalitenizi düşüreceği gibi aynı şekilde yaşama ömrünüzü de azaltacaktır. Hele ki dövme yapımı gibi deri altına yapılan her iş, kan temasına ve hastalıkların kan yoluyla başka insanlara aktarılmasına neden olmaktadır ve bu durum kesinlikle kabul edilebilir bir durum değildir. Kan yoluyla taşınan virüsler, müdahale edilmediği sürece yaşamaya devam eder ve kendilerini pasif halde bekleterek, yeni bir canlı yaşam formu ile birleştiği taktirde tekrardan aktif hale gelirler. Bu yüzden, temizleme işleminin yüzeysel yapılmaması, daha kapsamlı ve garantili yöntemlere başvurulması gerekir. Tek seferlik kullan at ekipman kullanılmadığı taktirde, ( çelik grip, çelik tip, çelik tube gibi… Fakat İĞNE dışında !) yöntemlerin en sağlıklısı otoklav kullanmak olacaktır. Otoklavlar, yüksek basınç ve sıcaklık altında çalışarak, en zararlı bakteri ve virüslerin tek ölüm kaynağıdır. Dövme makinesi dışındaki kullanılan malzemeler, ( çelik grip, çelik tube, çelik tip ve yine İĞNE dışında ! ) otoklava girebiliyor iken dövme makineleri otoklava girememektedir. Bunun nedeni, otoklav içerisindeki yüksek basınç ve ısının, makine parçalarını eriterek, kullanılamaz hale gelecek olmasından ileri gelir. Dövme makineleri için yapılabilecek en sağlıklı yöntem, dövme yapımı öncesi makine üzerini ve kablo üzerini, koruyucu poşet ile yalıtmak olacaktır.
Dövme Malzemelerinin Sterilizasyonu:

Dövme malzemelerinin sterilizasyonunda kullanılan malzeme önemlidir. Kullanılacak olan malzemelerin ( grip, tip, tube ), otoklava veya ultrasonik temizleyiciye girebilmesi için, cerrahi çelik veya türevi bir metal alaşımından üretilmiş olması gerekir. Sarf malzemeleri ( kullan at malzemeler ) kesinlikle steril edilemezler ve kullanıldıktan sonra, tıbbi atık çöp kutularına atılmaları gerekir.
Dövme işlemi bittikten sonra, otoklava girebilmesi mümkün olan her parça tek tek söküldükten sonra, boya kalıntılarının fazlası elde temizlenir. Ön temizliği yapıldıktan sonra, Ultrasonik temizleyici içerisine atılır ve üzerine, boyaların çözülebilmesi için antibakteriyel sıvı sabun veya bazik türde bir antiseptik sıvı dökülür. Ultrasonik temizleyici, min. yarım saat çalıştıktan sonra içerisindeki parçalar tek tek çıkarılır ve çözülen boyalar tekrardan el ile ve özel temizleme fırçaları ile temizlenir. Parçaların içerisinde veye dışarısında boya kalmadığına emin olunduktan sonra, otoklav poşetleri ile tek tek paketlenir. Paketleme işlemi bittikten sonra, paketler üzerinde delik veya yırtık olup olmadığı kontrol edilir. Kontrol edilen paketler, otoklavın içerisine atılır ve otoklavın çalışma şekline göre çalıştırılır. Otoklavın çalışması bittikten sonra, işlem biter ve parçaların sterilizasyonu sağlanmış olur. Otoklavdan çıkan paket içerisindeki parçalar, tekrar kullanılmaya hazır bir şekilde muhafaza edilir.